Naar begin Terug

4 mei herdenking (1)

V2 staat klaar voor de lancering Filmpje lancering V2

De slachtoffers van de V2.


Eerst een stukje geschiedenis.

De V2, opvolger van de V1, was de eerste onbemande geleide ballistische raket. Een team onder leiding van Werner von Braun was verantwoordelijk voor de ontwikkeling ervan. Als brandstof voor de hoofdmotor werden methylalcohol en vloeibare zuurstof gebruikt. Een V2 bereikte een maximale hoogte van 95 km en had een bereik tot ongeveer 370 km. De springkop bestaande uit Amatol Fp60/40, woog circa 740 kg en kon een hele buurt wegvagen. De raket kwam omlaag met een eenparig versnelde beweging en sloeg in met 3x de snelheid van het geluid.


De V2 werd voor het eerst operationeel ingezet op 8 september 1944. Het V2-offensief duurde tot en met maart 1945. Het gebied direct rond Londen werd door meer dan 500 V2’s getroffen en enkele honderden kwamen verder weg neer. Eerst waren Londen en Antwerpen de belangrijkste doelen, maar ze vielen ook op Ipswich, Norwich en op door de geallieerden bezette delen van België, Frankrijk en Nederland.


In België sloeg op 7 oktober 1944 de eerste V2 in te Brasschaat. Antwerpen werd het doelwit van 1300 V2's met duizenden doden tot gevolg. In Engeland vielen ruim 2700 doden door meer dan 1100, grotendeels vanuit Den Haag, afgevuurde V2's. In totaal zijn er ongeveer 10.000 raketten gebouwd, waarvan er drie à vierduizend zijn gelanceerd. Grotendeels werden ze gefabriceerd door slavenarbeid in de Duitse ondergrondse fabriek Mittelbau-Dora bij Nordhausen waar ook de V1 werd gemaakt.


In noord Frankrijk, bij St. Omer, amper twee uur rijden vanaf Koewacht, werd door de Duitsers een enorme ondergrondse lanceerbasis gebouwd. Hier werden per trein de onderdelen aangevoerd. De basis moest dienst doen om dagelijks V2’s te lanceren, gericht op Engeland. Door zware geallieerde  bombardementen is er vanaf “La Coupole” nooit één raket gelanceerd. Het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen in dit museum. Je kunt alvast de website hiervan bezoeken met de knop hiernaast.V2 na 65 jaar terug in den Haag.

In en rond den Haag hadden de Duitsers meerdere lanceerplaatsen ingericht om van daaruit Londen te beschieten. De Britten besloten deze plaatsen te bestoken met zware bommenwerpers. Als gevolg van deze bombardementen vielen er in den Haag honderden doden.

In 2000 (ter gelegenheid van 65 jaar vrede) was er in den Haag een tentoonstelling gewijd aan de tweede wereldoorlog. Speciaal hiervoor hebben de organisatoren een authentieke V2 naar binnen getakeld om aan het publiek te laten zien. Jammer dat onlangs een filmpje over deze V2-tentoonstelling van de VPRO van het internet is afgehaald.V2 stort neer op Koewacht.

Op 25 februari 1945 stortte een verdwaalde V2 neer midden op Koewacht. Er waren 4 doden, 27 gewonden en de ravage was enorm.

De slachtoffers die wij op 4 mei herdenken zijn: Arthur Buijs, Camile de Schepper, Georgette de Schepper en Petrus van Goethem.

Er stond een prachtig verhaal over deze gebeurtenis (verteld door Beny van der Sijpt) op de site van omroep Zeeland; maar helaas hebben zij dit verwijderd.De begrafenis

We zien op de dag van de begrafenis een enorme stoet door de Nieuwstraat trekken richting kerk. Voorop de misdienaars gevolgd door drie priesters. Het was dus een "mis met drie heren". Dit gebeurt in de Katholieke kerk alleen bij heel speciale gelegenheden.

De andere foto spreekt voor zich.De slachtoffers een gezicht

Namen van zo lang geleden zeggen ons eigenlijk niet zo veel. Als we er echter een afbeelding of foto bij zien, kunnen we er ons plotseling veel meer bij voorstellen. Ook als we relaties met de tegenwoordige tijd kunnen leggen, wordt alles helderder.

Laten we maar eens beginnen met Camile de Schepper en zijn dochtertje Georgette. Camile werd geboren op 11 september 1905. De V2 viel op 24 februari 1945. Hij was op dat moment dus 41 jaar oud. Zijn dochter Georgette was bij de ramp 7 jaar oud. Beiden waren op slag dood.

De vrouw van Camile, Celina Geerts werd ook getroffen en verloor hierbij een been. Als weduwe bleef zij dus achter met de oudere zus van Georgette n.l. Maria de Schepper. Deze hebben wij natuurlijk allemaal gekend en weten te wonen in haar huis op Nieuwstraat 115. Zij is pas enkele jaren geleden (2009) overleden.

V2_lancering.wmv Georgette op de schoot van haar grotere zus Maria Links met de blonde haren Georgette met vriendinnetje. Camile de Schepper en Celina Geerts op hun trouwdag De ingang van "La Coupole" te St. Omer Werner von Braun samen met Duitse officieren La Coupole vandaag De begrafenisstoet op weg naar de kerk De laatste gebeden bij het gezamenlijke graf