Naar begin Terug

4 mei herdenking

Elk jaar opnieuw worden in heel Nederland de doden herdacht die vielen in de tweede wereldoorlog. Zo ook op Koewacht. Om half acht ‘s avonds komen de mensen die hier willen herdenken samen in de kerk. Er worden liederen gezongen, gedichten voorgedragen, muziek gemaakt en verhalen verteld. Aan het eind van de herdenking worden er bloemen gelegd op het kerkhof bij het graf van de Poolse soldaat en de slachtoffers die hier begraven liggen.

Wie gedenken we op 4 mei?

G.A. Bonte (niet klaar) A.A. Buijs (niet klaar) De gedenkplaat met de namen van de oorlogsslachtoffers Brokstukken van de V2 Defilé langs het graf van de V2-slachtoffers Naast het graf: Origineel V2-onderdeel dat na de ontploffing gevonden is Rode en witte anjers V2 Eduard_Verschraegen


Programma Dodenherdenking 2022

1. Introductie: Choral of Hope (Johan Evenepoel): E.M.M.

2. Welkom en bezinning: Vertegenwoordiger College B&W Terneuzen.

3. “Blijf mij nabij”: St.-Ceciliakoor.

4. Hymn To The Fallen (John Williams): E.M.M.

5. Gedicht “Vrijheid” (van Eva Pronk, 15 jaar): Thijmen van Waes.

6. Alle namen van de slachtoffers worden genoemd en de geschiedenis wordt verteld van de “Indië-slachtoffers”: Eduard Verschraegen (door Martine Lambert-Verschraegen) en André Buijs (door Attie van Waes-de Schepper).

7. Gebed door pastoraal werker: Ralf Grossert.

8. Taptoe: Jan Meijs.

9. Twee minuten stilte.

10. Wilhelmus: allen.

11. Afsluiting: voorzitter.

12. Cassiopeia (Carlos Marques): E.M.M.

13. Allen verlaten de kerk waarna bloemlegging bij het monument met de gedenkplaat en defilé langs de graven van de Poolse militair en de slachtoffers van de V-2

14. Na afloop bent u welkom in de Vlaschaard (Oude bibliotheek) voor een kop koffie of thee en de bezichtiging tentoonstelling van de gedichten gekozen door leerlingen van bs De Vlaswiek.


Gedicht 1 Het graf van de gesneuvelde Poolse soldaat op het kerkhof te Koewacht Doden2016