Naar begin Terug

Santiago de Compostela

Het wierookvat

Een eeuwenoude traditie in de kathedraal van Santiago de Compostela is het bewieroken van de pelgrims. Er wordt gefluisterd dat het is ontstaan om de ondraaglijke stank van de duizenden pelgrims in de kerk te verdringen, maar daar hebben we geen zekerheid over. Toen wij het schouwspel gadesloegen zat de kathedraal vol, maar viel de stank erg mee. Voordat de mis begint komt er een hele stoet met geestelijken en als misdienaar verklede leken door het middenpad naar voren. Ze nemen plaats op het priesterkoor terwijl het orgel speelt en er gezongen wordt. De mis is in het Spaans, dus dat geeft ons tijd om onze zonden te overdenken; we kunnen immers toch niet meezingen en hardop bidden. Na het evangelie volgt de preek, ook in het Spaans. Een oude pastoor trekt alle registers open en stort hel en verdoemenis uit over de zondige pelgrims; ten minste zo komt het bij mij over. Het doet me denken aan de paters die vroeger eens per jaar kwamen preken tijdens de missie. We zaten dan als kind verstijfd in de houten kerkbanken. Ook de volwassenen hoorde je er nog dagen over praten.


Vooraan in de kathedraal hangt aan een dik gedraaid henneptouw een wierookvat van naar schatting een kleine twee meter hoog. Het uiteinde van het touw is gesplitst in 5 delen. Aan elk ervan gaat iemand staan en pakt het koord vast. Langzaam laat men het gevaarte op de grond zakken. Een van de priesters voorziet het van vuur en wierook en sluit het deksel. Als het iets van de grond wordt getrokken pakt iemand het beet, loopt ermee achteruit en laat het dan los. Langzaam zwaait het van links naar rechts en terug. De mannen aan het uiteinde van het touw geven d.m.v. stevige rukken het vat steeds meer vaart, net zoals je een schommel steeds hoger kunt laten gaan. Na een paar minuten bereikt het zijn hoogste punt zowat bovenin de kathedraal. We zijn blij dat we dit hebben meegemaakt. Het gebeurt alleen als er voldoende giften van de pelgrims zijn verkregen. We hebben gehoord dat het om 250 Euro gaat, maar dat is niet zeker. Na de plechtigheid mogen de gulle gevers dan samen met het wierookvat op de foto.

Klik op de camera om een kort filmpje te starten. Helaas hadden we alleen een fototoestelletje om te filmen, maar toch wel leuk.


(Je moet wel een programma op je PC hebben om dit af te kunnen spelen b.v. Windows Media Player.)