Naar begin Terug

Santiago de Compostela

Wegwijzers

De route naar Santiago de Compostela is erg goed bewegwijzerd. Zeker de Camino Frances staat vol borden. Vooral de voetgangerspaden zijn overal aangegeven. Men gebruikt daarvoor speciale tekens, meestal een schelp of gestileerde schelp in de kleuren geel en blauw. Misschien wel leuk om enkele van deze borden te bekijken.

"Langs oude wegen". Deze stickers vind je overal langs de oude pelgrimsweg door Frankrijk. Onderaan nog een sticker van St. Jacob.

Schelpen op de kasteeldeur in Sarzay. Als je hier langs komt weet je dat je goed zit.

Het bord op het refugium in Augy sur Aubois in Frankrijk.

Het voetpad in Spanje. Soms staan er zoveel paaltjes dat je van paal naar paal kunt lopen. Het is meestal grind, maar af en toe ook gewoon een hazenpad, uitgesleten door de vele lopers.

In de stad kun je de bronzen schelpen op het wegdek volgen. Door de ligging van de schelp wordt de richting bepaald die je moet lopen.

De Camino staat op de lijst van Europees erfgoed. Je komt ze tegen vanaf St.Jean-Pied-de-Port tot Santiago

Dit is de allerlaatste paal in Kaap Finisterra. Op het koperen plaatje staat 0,00 km. Rechts op de achtergrond de vuurtoren en onderaan de rotsen de Atlantische Oceaan.

Een rotonde kun je dus ook zo versieren. Maar....dat kan alleen hier. Vlak voor het binnenrijden van Astorga passeer je deze verkeersheuvel in geel en blauw.

In de kathedraal van Santiago, vlak bij het graf van St. Jacobus vind je een grote uitgesleten vloertegel.

Tussen Santiago en Kaap Finisterra wordt de weg zo aangegeven. Op het koperen plaatje onderaan staat het aantal kilometers dat je nog te gaan hebt voordat je op de Kaap aankomt.

In Galicië staan een aantal van deze fraaie wegwijzers langs de Camino.

Voetgangers links af, even buiten Ponferrada.

De Jacobsschelp in geel en blauw geschilderd op straat.

De voetgangers links naar beneden, met de fiets de verharde weg volgen.

Ook zonder schelp zijn er overal op de wegen en de muren gele pijlen geschilderd.