Naar begin Terug

In 1903 verstuurde paus Pius X een brief uit over het (hernieuwde) belang van de gewijde muziek (gregoriaans) in de kerk. Het Franse parlement zorgde in 1905 voor de scheiding van kerk en staat. Twee studenten, die hun vakantie doorbrachten in de abdij van Tamié, nabij Albertville bespraken het idee om een knapenkoor op te richten. Zij waren heel erg onder de indruk van de kloostergezangen.

De twee studenten, Paul Berthier en Pierre Martijn gingen van start met een kleine groep die optrad voor speciale kerkelijke gelegenheden. Pastoor Fernand Maillet nam later de leiding van het koor over en bouwde het verder uit. Vanaf 1924 werden ze ook in het buitenland steeds bekender. Een Frans-Canadese koorleider Frédéric Pelletier en componist nodigde het koor in 1931 uit voor een tournee in Canada.


Les petits chanteurs à la croix de bois

Vanuit het Vaticaan. namen Paus Pius XII en Johannes XXIII contact met hen op en stuurden brieven. De film "Les Choristes" uit 2004 zorgde voor een nog grotere internationale bekendheid.

Na de dood van abbé Maillet werd het koor geleid door Roger Delsinne. De huidige leiding (2011) berust bij Romain Mastier en AnneLe Goff.

Les petits chanteurs is nu niet alleen een koor, het is eigenlijk een opvoedingsproject. Een school die algemeen en muzikaal onderricht biedt vanaf de lagere school tot het einde van de middelbare school. De kinderen zitten op een internaat.

Tot 2006 was dit gedurende meer dan 30 jaar gevestigd in het kasteel van Glaignes (departement d' Oise). Na 2006 keerde de groep terug naar zijn oorspronkelijke vestiging in Parijs in de gebouwen van de "Fondation Eugène Napoléon". Men kreeg daartoe de steun van burgemeester Bertrand Delanoë, die zelf ooit lid was van "les petits chanteurs".

Bij de viering van het honderdjarig bestaan kreeg het koor ruime aandacht in de Franse media: speciale optredens, interviews en een uitgebreide documentaire van Emmanuel Descombes, die ook door de RTBF werd uitgezonden.

In 2007 brachten ze de Marseillaise en de Europese hymne tijdens het nationale defilé op 14 juli.



Terug

Ga terug naar Knapenkoor St. Cecilia

Daarna kreeg het koor administratieve moeilijkheden. Eigenlijk een beetje slachtoffer van zijn eigen succes, met de vele optredens, plaatopnames en internationale concertreizen. De wetgever zag de koorleden veeleer als "werknemers", die dus een loon moesten krijgen (en sociale zekerheid), terwijl de filosofie van het koor eerder een opvoedkundig project was. Vanaf 2011 verblijft het koor in het kasteel "Saint-Loup" te Brienon-sur-Armançon. De lessen volgen ze in het privé college van Saint Jacques te Joigny.


Bronnen: Les petits chanteurs en Wikipedia NL


Wil je genieten van enkele nummer via Youtube, dan kun je onderstaande knoppen gebruiken. Het kan gebeuren dat er een korte reclame voor de uitvoering wordt afgespeeld. Even geduld dan, of wegklikken.