Naar begin Terug

De doodendraad herdacht

Professor Alex Vanneste schreef er een boek over:”De Doodendraad” met als subtitel: “De electrische draadversperring aan de Oost- en Zeeuws-Vlaamse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog”


Je ziet dat de spelling van dit woord niet meer van deze tijd is. Meer dan honderd jaar geleden is het nu dat de Duitse bezetter van België tijdens de eerste wereldoorlog een stroomdraad spande op de grens tussen Nederland en België. Ze begonnen in Vaals en kwamen via Limburg en Brabant in Zeeuws Vlaanderen uit. Dwars door bossen, weilanden, akkers en dorpen kwamen palen te staan met daaraan op verschillende hoogten een stroomdraad. Tweeduizend Volt stond erop. Heel erg dodelijk dus.


Reconstructie van de doodendraad met de doorgang naar de kerk op Belgisch Koewacht

Toespraak van voorzitter Willy Verschraegen

Wie Koewacht kent, weet waar de grens door het dorp loopt. Naast het inmiddels wereldberoemde frietkraam van Ria van den Buys staat paal nummer 289. Vanaf daar steekt de grens schuin de Nieuwstraat over en komt dan op de hoek van het parkeerterrein langs de Schoolstraat uit. De volgende ijzeren paal staat aan de Grensstraat.


Wil je meer van de geschiedenis weten, lees dan het boek en bekijk de foto’s die erin staan.

ISBN 9789074311793


In juni 1915 was men bezig om het gedeelte bij Koewacht aan te leggen. Dat was in 2015 dus precies honderd jaar geleden. Reden om dit te herdenken. Op het Peerkeplein naast café Benelux  werd een gedenkbord geplaatst met uitleg over de draad. In de stoep langs de grens kwamen witte tegels met daarop prikkeldraad en de bekende klaproos als symbool voor “La grande guerre”. Tussen het voormalige Dorpsplein en de Kerkstraat werd een kopie gebouwd van de doodendraad en het toenmalige hek waardoor de inwoners van Nederlands Koewacht op zondag naar de mis konden. In de kerk op Belgisch Koewacht was een tentoonstelling ingericht over het grensgebied tijdens de eerste wereldoorlogHet bord wordt onthuld door de burgemeester van Stekene

De tentoonstelling in de  kerk

100 jaar na de doodendraad


Aan het begin van de jaarmarkt in september 2015 werd het bord onthuld en waren er de nodige toespraken om het 100-jarig “jubileum” te vieren. Het was voor Koewachtse begrippen heel erg druk bij deze herdenking. Bekijk een korte impressie van die gebeurtenis door het filmpje te starten.


Op de site van de Zeeuwse Ankers is een video te zien over de Doodendraad.

Klik op de tegel hiernaast om deze video te starten.