Naar begin Terug

De vlasmarkt

Het nieuw opgerichte comité is in het leven geroepen om Koewacht als centrum van de vlasindustrie weer op de kaart te zetten. Ik praat hier over de vorige eeuw en wel tussen 1930 en 1970. Toendertijd werkte 75% van de Koewachtse bevolking in de vlasindustrie. Een zichtbaar overblijfsel hiervan was de ruïne van de Coöperatieve vlasfabriek “St Andries”, die met zijn 36 rootputten de grootste van West Eurapa was. Helaas is deze in de tweede helft van 2010 gesloopt om plaats te maken voor vier nieuwe villa’s. Op dit moment zijn er nog 3 bedrijven over die zich met vlas of nevenprodukten hiervan bezig houden. Ook beschikken we over een heus vlasmuseum. Nostalgie voert bij zoiets meestal de boventoon: oude voorwerpen, machines en foto’s roepen bij de voormalige vlassers herinneringen op uit hun jeugd. Gelukkig doet ook de moderne industrie mee. Prachtige hypermoderne machines staan opgesteld en iedereen die wil krijgt uitleg. Linex platenfabriek laat zien wat er gemaakt wordt van de vlaslemen (in stukjes geslagen stengel van de plant). Op de vloer van de paardenstal worden tegenwoordig in plaats van stro stofvrije lemen gestrooid, nadat deze eerst door een gespecialiseerd bedrijf gezuiverd en in plastic verpakt zijn. Eigenlijk zouden Mercedes en Volkswagen hier ook met een stand moeten staan, want het is bekend dat in hun kunststof auto-onderdelen linnen uit Koewacht is verwerkt.

De “Meester van de Putte Award” werd in 2011 postuum uitgereikt aan dhr. Mortier uit Sint Jansteen. Zijn vrouw nam zeer geëmotioneerd de prijs in ontvangst. Hij heeft deze verdiend voor zijn levenslange inzet voor de vlasindustrie in Zeeuws Vlaanderen. Helaas was er in 2012 geen vlasmarkt, maar gelukkig waren in 2013 de vlassers weer van de partij. Vlas hoort immers van oudsher bij Koewacht.

Jaarmarkt en vlasmarkt

De jaarmarkt

Is het eigenlijk nog wel van deze tijd? De ouderen onder ons herinneren zich de drukte op de boerderijen de dag voor de markt. De koeien, vaarzen en kalfjes werden schoongewreven, gewassen en gekamd, de paarden van boven tot onder geborsteld en de hoeven gepoetst tot ze blonken. ‘s Morgens vroeg vlochten de knechten kleurige linten in de manen en de staart van de knollen.

Het was een wedstrijd wie de mooiste en beste beesten had. Een speciale jury bestaande uit deskundigen was de hele voormiddag in de weer. Ook kleinere dieren zoals konijnen, kippen en duiven hadden hun eigen wedstrijd.

De gemengde bedrijven zijn verdwenen en het land wordt bewerkt met machines. Door BSE is het een tijd verboden geweest om dieren nodeloos te vervoeren. Langzaam komt het weer op gang. Koewacht  en omgeving telt heel veel amateur paardenliefhebbers en handelaren. Het jaarmarktcomité heeft de jaarmarkt verplaatst van april naar de 2e zaterdag van september zodat bijna iedereen vrij is en tijd heeft om ervan te genieten.

Het wordt steeds gezelliger op het kerkplein en op straat.

Naast de wedstrijden met dieren worden er andere activiteiten georganiseerd. Je ziet oude ambachtslieden hun werk doen, een orgeldraaier doet zijn best om de sfeer erin te krijgen, kinderen proberen op de rommelmarkt hun oude speelgoed aan de man te brengen en enkele creatieve moeders schminken de gezichtjes van kinderen.

Een kijkje op de jaarmarkt

Repelen op de vlasmarkt