Naar begin Terug

Het Jacobskerkenpad

Jubileumjaar 2010

Het Vlaams Compostelagenootschap en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob willen de heropleving van de Jacobstraditie bevorderen en belangstelling opwekken voor het bestaan van de Vlaamse en Nederlandse Jacobskerken.

De twee genootschappen vierden in 2010 hun 25-jarig bestaan. Daarom waren er een aantal activiteiten gepland. Eén daarvan was het Jacobskerkenpad, dat de 18 Vlaamse Jacobskerken door middel van een wandel- en een fietsroute met elkaar moest verbinden.

Ook Koewacht was onderdeel van deze tocht; het is immers de parochie van St. Philippus en Jacobus.

 Van die gelegenheid maakten ze gebruik om de Jacobskerken een opwaardering te geven door de plaatsing van een Jacobsschelp. Verder vestigden ze de aandacht op het pelgrimeren naar Santiago door bij de kerk een wegwijzer naar Santiago te plaatsen.

Het organiseren van het Jacobskerkenpad was bovendien een perfecte manier om het genootschap bij een breder publiek bekend te maken.

Leden van het genootschap wandelden de route van kerk naar kerk. Ze startten en eindigden in Brussel. Onderweg waren er allerlei activiteiten. Zo deden ze op 7 juli ook Koewacht aan. Eerst een bezoek aan de Belgische - en daarna aan de Nederlandse kerk. Dichter-verteller Thomas Rubico en dichteres Jorien Brugmans brachten er “Piedras Silenciosas”, verwijzend naar de vele “stille stenen” op de Camino de Santiago. Jos Gentbrugge zorgde voor een passende muzikale sfeer.

Na dit intermezzo trokken ze weer verder richting Wachtebeke en Gent.

De vlag van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela,  opgehangen aan de steiger boven de ingang van de kerk te Koewacht (Nederland)

Ook het Nederlands Genootschap van St. Jacob vierde feest. Op zondag 22 november 2010 was het de beurt aan Koewacht om een wandeltocht te organiseren. Als ervaren Santiagogangers  gingen Jo de Caluwé en Eddy Verschraegen op pad om de tocht uit te zetten. Om 10.00 uur kwamen de genodigden bijeen in het voormalige nonnenklooster “Sint Clara” bij Jo en Els de Caluwé om gezellig een bakje koffie te drinken. Gezamenlijk ging men dan naar de Belgische kerk voor een korte overdenking. Daarna wandelde men onderstaande tocht van ongeveer 18 kilometer naar Zuiddorpe.

De route liep via St. Andries richting het Grote Gat. Vanaf fort St Nicolaas volgde men de Staats Spaanse linies tot fort St Jozef. Via de Uilendreef wandelde men richting rustpunt met koffie en thee bij de familie Rozijn op zorgboerderij “De Bonte Koe”.

Via de Kloosterweg en Ronduteweg passeerde men voormalig fort Moerspui en werd vervolgens de Varempé doorkruist. Na een rondtrekkende beweging om Zuiddorpe heen bereikte men fort St. Jan om daarna via het “Wegelstuk” het centrum van Zuiddorpe in te lopen. Eindelijk kon men uitrusten in café Het Gemeentehuis. Een geslaagde tocht met een ware Camino-sfeer.

www.compostelagenootschap.be

Wil je meer weten over dit genootschap………..