Naar begin Terug

Koewacht aan zee

“Sluis aan zee”, “Hulst aan zee”; het is  tegenwoordig een echte hype om de historie te doen herleven. Forten uit de 80-jarige oorlog worden gerestaureerd, grachten uitgediept, de Spaanse linies  heraangelegd. Waarom duurt het bij de nieuwe havens echter zo lang. Al jaren staan de kranten er vol van. Nee, dat gaat in Koewacht wel anders. Kijk maar even naar de fotoserie. Eén regenbui en het is geregeld: ”Koewacht aan zee”.

Na een droogteperiode in april en de eerste helft van mei valt eindelijk de langverwachte regen. Een onweersbui met de nodige neerslag. En zo ziet de Schoolstraat er dan uit. Een haven zonder dat er één schop in de grond is gestoken.

Het water laat zich niet tegenhouden door de stoep. evenmin door de beukenheg en zelfs niet door de voordeur. Kelders, bergingen, garages en schuurtjes lopen onder. Een bewoner belt 112........Nee krijgt hij te horen......... er komt niemand.......Toch zijn er meerdere brandweerauto’s in het dorp gesignaleerd, want zowat de helft van het dorp bleek ondergelopen te zijn. Maar ja, waar blijf je op zo’n moment met het overtollige water?

Er zit dus niets anders op dan de Klussendienst te bellen........en........die komt natuurlijk onmiddellijk. De kar achter de bus om de bewoners te evacueren. We zien zelfs zandzakken voor enkele deuren. Als we navraag doen blijkt dat dit niet de eerste keer is dat alles onder water loopt. Het is elke keer prijs als het een flinke bui doet.

Even de auto uit de garage rijden. Dan toch maar de laarzen aan, of eerst dweilen.

Ramptoeristen in gesprek met de gedupeerde bewoners. Eerst hebben ze maanden in de troep gezeten omdat er......je raadt het nooit.......een nieuwe riolering in de Schuttershofweg werd aangelegd.

De wethouder van openbare werken mag het zich aantrekken. Enkele dagen geleden stond in de krant dat Terneuzen anderhalf miljoen voor nieuwe lantarenpalen heeft uitgetrokken. Misschien een idee om eerst deze mensen uit deze miserie te helpen, de oude palen geven nog wel even licht...........

En waarachtig.................... Amper een jaar later zijn er allerlei activiteiten in het overstroomde gebied. Straten worden opgebroken, nieuwe rioleringsbuizen gelegd en er wordt een brug geslagen tussen het afvoersysteem van de Schoolstraat en de Nieuwstraat. Misschien dat dat helpt. Prima gedaan van onze beleidsmakers in Terneuzen. We zijn benieuwd.